به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه این حکم از سوی طلعت تاج الدین رئیس اداره دینی مرکزی مسلمانان روسیه صادر شد.
خاطر نشان می شود سه سازمان اسلامى در روسیه مدعى مركزيت هستند:
۱- شوراى مفتيان روسيه (مركز آن در مسكو قرار دارد). رياست آن را مفتى «راوى عين الدين» بر عهده دارد و بيش از ۱۵۰۰ شاخه مذهبى بدان مربوط مى شوند.
۲- اداره دينى مركزى مسلمانان (مركز آن در اوفا قرار دارد). رياست آن بر عهده مفتى «طلعت تاج الدين» است و حدود ۵۰۰ شاخه مذهبى به آن مرتبط هستند.
۳- مركز هماهنگى مسلمانان شمال قفقاز كه رياست آن را مفتى «كاراچايووا-چركيسيا» و كرانه «استاوروپل» به نام «اسماعيل برديف» بر عهده دارد و در حدود ۸۰۰ شاخه مذهبى بدان مربوط مى شوند.
لازم به ذکر است شوراى مفتيان روسيه و اداره دينى مركزى مسلمانان روسيه در تقابل با يكديگر قرار دارند.
و اما درباره پیشینه و وضعیت اسلام در روسیه باید گفت: اسلام دومین دین بزرگ در جمهوری فدراتیو روسیه محسوب میشود. پیشینه ورود اسلام به روسیه به قرن ۸ هجری باز میگردد و نتیجهٔ آن جمعیت حدود ۲۰ میلیونی مسلمانان در روسیه فعلی است.
بیشتر مسلمانان در مناطقی بین دریای سیاه و دریای خزر زندگی میکنند: اورال، اطراف رود ولگا در سیبری و قفقاز شمالی. پرجمعیتترین گروه آنها تاتارها هستند. ۹ جمهوری مسلماننشین بخشی از فدراسیون روسیه را تشکیل میدهند.
اسلام در روسیه دارای بیشینهٔ تاریخی بالایی است. اولین مسلمانان روسیه را داغستانیها (در ناحیهٔ دربند) تشکیل میدادند که پس از فتوحات عربها در قرن ۸ هجری به اسلام گرویدند. ولگا بلغار اولین استان مسلماننشین روسیه بود که تاتارها از آنجا اسلام آوردند. سپس بسیاری از ترکهای اروپا و قفقاز به اسلام گرویدند.
روسیه در مناطق با اکثریت مسلمان حضور اسلام در روسیه پس از فتح خان قازان در سال ۱۵۵۲ میلادی گسترش یافت. فتوحات روسیه در سده ۱۸ و ۱۹ میلادی در شمال ناحیهٔ قفقاز سبب شد تا بسیاری از مسلمانان داغستان، چچن، اینگوش و استانهای دیگر به روسیه بپیوندند. فتح چرکس و آبخاز باعث شد تا مردم این نواحی به مکانهای دیگر مهاجرت کنند. پس از تصرف ناحیهٔ شمالی قفقاز توسط امپراتوری روسیه، و فتح شمال قفقاز سبب شد تا ایالتهای مستقل آسیای میانه و آذربایجان نیز که مسلماننشین بودند به روسیه بپیوندند.
قرآن برای اولین بار در سال ۱۸۰۱ در قازان چاپ و منتشر شد. از رویدادهای مهم در تاریخ اسلام در روسیه، جنبش ویسی است که در سده ۲۰ آغاز شد.
پس از انقلاب ۱۹۱۷ روسیه، وضعیت مسلمانان روسیه به طور کلی تغییر یافت. از سال ۱۹۲۷ مبارزه قاطعانه با دین شروع شد. در سراسر کشور مدارس دینی تعطیل شدند، اصل تربیت غیردینی کودکان، اساس برنامههای آموزشی مدارس را تشکیل داد. در گزارش اداره مرکزی روحانیت مسلمان اوفا (در ۱۹۳۰) آمدهاست:« همه سازمانهای مذهبی مسلمانان در آستانه ویرانی و امحا از روی صفحه روزگار قرار دارند. ۸۷٪ نهادهای محتسب (مراکز اسلامی منطقهای) تعطیل شدهاند. از ۱۲ هزار مسجد بیش از ۱۰ هزار تعطیل شدهاند. ۹۰ الی ۹۷٪ روحانیون و مؤذنین از امکان اجرای مراسم دینی بیبهره شدهاند.»
اولین جلوههای اسلام در سال ۱۹۹۰ پس از فروپاشی شوروی پدیدار شدند. تعداد زائران از روسیه به مکه پس از فروپاشی شوروی افزایش پیدا کرد. بنابر آمار، در سال ۲۰۰۶، بیش از ۱۸۰۰۰ مسلمان زائر روسی از سراسر کشور برای حج عازم عربستان شدند.